Klachten

Er zijn tal van klachten waarbij een podotherapeut iets voor u kan betekenen:

  • Standsafwijkingen van de voet;
  • Standsafwijkingen van de tenen (bijv. hamertenen) en nagels (bijv. ingegroeide nagels);
  • Klachten bij mensen met diabetes of reuma;
  • Vermoeidheidsklachten;
  • Overbelastingklachten;
  • Klachten aan knieën, heupen of rug;
  • Steeds terugkerende likdoorns en overmatige eeltvorming;

Hieronder een aantal voorbeelden van klachten.

Pijnlijke achillespees

Achilles tendinitis is een verzwakte, pijnlijk, en vaak met ontstekingsverschijnselen, achillespees. Deze loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op het hielbeen.

Oorzaken samengevat
  1. Slecht looppatroon
  2. Slechte stand van de voeten
  3. Scheefstand van bekken (beenlengteverschil)
  4. Schoeisel en loopondergrond
  5. Schoeisel en loopondergrond
  6. Geen goede “warming-up” en training
Klachten

De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal of op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting. In het acute stadium is de achillespees vaak; rood, gezwollen, warm en pijnlijk, duidelijke ontstekingsverschijnselen.
Een achillespeesblessure kan echter ook in een chronisch stadium geraken. Er is dan ook pijn in rust en is langer dan 6 weken aanwezig.
De klacht uit zich vaak wanneer de achillespees een kracht moet leveren of wordt gerekt, zoals op de tenen gaan staan en wanneer de hiel opgetrokken wordt tijdens het lopen.

Podotherapeut

Als pijn ontstaat, zelfs na een goede warming-up en goede trainingsopbouw, dan kan de oorzaak liggen in het verkeerd of slecht functioneren van de voet.
Een podotherapeut kan dit onderzoeken en daar een passende therapie voor toepassen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan (sport)inlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool/of taping) in combinatie met fysiotherapie.

Beenlengteverschil/Rugklachten

Oorzaken

Bij een beenlengteverschil (BLV) is het ene been langer dan het andere been, er ontstaat hierdoor een bekkenscheefstand.
Mogelijk heeft u al jaren een beenlengte verschil, maar er nooit last van gehad. Door verschillende oorzaken(zwangerschap, veel lopen/staan, bepaald schoeisel, sport, na knie/heupoperatie etc) merkt u dat de klachten niet minderen omdat door het beenlengteverschil de klachten in stand wordt gehouden.
Daarnaast wordt een beenlengteverschil regelmatig bij kinderen gezien, omdat benen niet tegelijkertijd groeien. Wanneer er geen klachten zijn in de voeten, knieën, heupen of rug is een behandeling niet altijd noodzakelijk.

Symptomen

Door een beenlengteverschil kunnen er klachten ontstaan in het bewegingsapparaat, hierbij kunt u denken aan voeten, knieën, heupen en (onder)rug, vaak aan een zijde van het lichaam. Dit hoeft echter niet!

Podotherapeut

Afhankelijk van de grootte van het verschil tussen de benen en of iemand klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging en/of een podotherapeutisch zool.
Indien er geen sprake is van een beenlengteverschil kan een podotherapeut onderzoeken of uw rugklachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, afwijkingen in het looppatroon of dat het met uw schoeisel te maken heeft.
Vaak werken wij bij rugklachten samen met een oefentherapeut

Diabetes

Voetproblemen bij mensen met diabetes ontstaan geleidelijk, zodat een jaarlijks onderzoek in het begin voldoende is. Bij dit jaarlijks voetonderzoek krijgt u voorlichting over hoe u zelf uw voeten controleert en verzorgt, en de juiste schoenen kiest. Tevens wordt geprobeerd het risico op een wond in te schatten. De resultaten van dit onderzoek worden vertaald naar een zgn. Sims classificatie. Deze Sims classificatie geeft het risico van een wond weer op een schaal van 0 tot 3

Voetklachten

Een groot deel van de patienten, die bij een podotherapeut in behandeling zijn, heeft voetklachten ten gevolge van diabetes. Dit zijn vooral mensen die al langere tijd diabeet zijn. Op langere termijn zal het samenspel van de verslechterde doorbloeding (angiopathie) van de voet in combinatie met het slechter functioneren van het zenuwstelsel (neuropathie) de oorzaak zijn voor het ontstaan van de diabetische voet met risicofactoren op het ontstaan van wonden. Niet iedere diabeet ontwikkeld echter een diabetische voet.

Podotherapeut

Tijdens het jaarlijks voetonderzoek wordt gekeken of er sprake is van gevoelloosheid en/of problemen met de doorbloeding. Tevens wordt gekeken of er afwijkingen zijn aan de nagels/huid, worden bewegingstesten uitgevoerd en indien nodig wordt gekeken naar standsafwijkingen voeten en tenen. Ook wordt gekeken of u passende schoenen draagt. Slecht passende schoenen kunnen drukplekken veroorzaken. Hierbij behoort ook de voorlichting naar de patiënt toe en het geven van voetverzorging adviezen
Extra controle van de voeten bij aanwijzingen op naderende problematiek door standsafwijkingen tenen en/of voeten en medisch noodzakelijke voetzorg(verwijderen van eelt en/of ingegroeide nagel)

Wat betreft de wond zorg van het actieve ulcus volgen de podotherapeuten de meest recente Richtlijn Diabetische Voet
Wanneer er geen genezingstendens van het ulcus is binnen 2 weken of wanneer het gaat om plantaire ulcera dan moet de patiënt volgens de protocollen verwezen worden naar de tweede lijn/voetenpoli’s.

Eelt en Likdoorns

Eelt

Het vormen van eelt is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Eelt is een beschermende verdikking van de huid die ontstaat door abnormale druk en wrijving.

Likdoorns

Likdoorns zijn verdikte (eelt)plekken van de huid die gevormd worden als reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving.. Likdoorns zijn meestal hard en rond van vorm, met een kern.

Ontstaan

Eelt onder de voet is meestal het gevolg van verkeerd bewegen op de voet. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand of teenstand, maar ook als gevolg van andere klachten (knie-, heup-, rugklachten) waardoor er een ander looppatroon ontstaat, of ten gevolge van ziektebeelden zoals reuma. Verkeerde/ slecht passende schoenen en of stand afwijking van de tenen (klauwstand) veroorzaken ook vaak eelt, met name op de tenen.

Klachten

Overmatige eeltvorming kan verschillende klachten geven uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn. Wanneer er een op een klein gedeelte van de voet extra hoge drukkrachten plaatsvinden kunnen er likdoorns/eksterogen ontstaan.

Podotherapeut

Herhaaldelijk terugkerende likdoorns op de voet zijn aanleiding om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut heeft hier vaak passende oplossingen voor: dit kan zijn door een instrumentele behandeling aangevuld met een zooltherapie, bij verkeerde voetstand of looppatroon, of een teenstukje (=orthese) van siliconen, bij verkeerde teenstand.

Knieklachten

Het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen , scheenbeen en de knieschijf , gewrichtsbanden, kruisbanden en menisci
De meeste knieklachten ontstaan tijdens het sporten, meestal door verdraaiing van de knie. Knieklachten kunnen ook ontstaan door overbelasting. Bijvoorbeeld wanneer een voet of enkel tijdens het staan en lopen naar binnen zakt, draait ook het onderbeen één kant op. Hierbij worden de binnenbanden van de knie vaak overbelast.Artrose of slijtage, ook een vorm van overbelasting, zien we vaker bij oudere mensen of bij mensen die in hun leven veel zwaar werk hebben verricht.

Klachten

Klachten van iemand met artrose zijn: pijn bij bewegen, een verminderde beweeglijkheid van de knie en de knie verandert van vorm.
Knarsen van de knie en pijn bij traplopen zijn typerend voor klachten aan de knieschijf
Pijn in de knie bij lopen of staan kan worden veroorzaakt door verkeerde stand voeten met als gevolg overbelasting knie

Podotherapeut

Een podotherapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt of naar buiten heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie.
De podotherapeut kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen en/of u een goed schoenadvies geven.
Vaak werken we samen met de Fysio-en/of oefentherapeut i.v.m. trainen bovenbeenspieren.

Hielklachten en pijn in de holte van de voet (volwassenen en kinderen)

Kinderen(Morbus Sever)

De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hiel bot. Net erboven hecht de achillespees vast en sommige vezels lijken door te lopen tot onder de hak..

Ontstaan

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Door druk op het hielbeen bij het stoten van de voet en veel springen veroorzaken dan pijn en zelfs enige zwelling van de achterzijde van de voet.

Klachten

De pijn kan veroorzaakt worden door: trauma/letsel, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten ( zoals rennen/sporten en springen). Tevens kan een afwijkende voetstand van het hielbeen een grotere trekkracht aan de achillespees geven waardoor de hielpijn geprovoceerd kan worden. Sporten zoals basketbal, tennis en voetbal provoceren de klachten.Wanneer de groeischijf zich sluit zal de pijn verdwijnen.

Podotherapeut

Het mogelijk om kinderen zonder pijn te laten sporten. Na een onderzoek kan een podotherapeut bepalen of een schoenadvies, dan wel een podotherapeutische inlegzool voorgeschreven dient te worden.
De therapie zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is.

Volwassenen/Kinderen

Er zijn 2 pijnplaatsen op de hiel. Pijn aan de achterzijde van de hiel en pijn aan de onderzijde van de hiel.

Calcaneodynie

Het vetkussen, dat zich onder de hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen. Maar dit vetkussen verliest, naarmate we ouder worden, deels zijn functie. Dit betekent dat het vetkussen dunner wordt en het dempend vermogen vermindert, waardoor het hielbeen overbelast of geïrriteerd kan raken.

Hielspoor

Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.

Peesplaatontsteking

Dit peesblad loopt van hiel naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.

Ontstaan van de peesplaatontsteking

Tijdens het (hard)lopen wordt het peesblad bij elke pas aangespannen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij een verandering in de voetafwikkeling door standafwijkingen, zachte soepele schoenzolen en lopen op ongelijkmatig of hard terrein, dit peesblad ontstoken kan raken. De pijn bevindt zich bij deze aandoening langs dit peesblad en aan de binnenzijde van het hielbeen. Hielpijn kan ook accuut optreden na een sprong, waardoor de hiel en de peesplaat de klap op vangen Klachten hielspoor en peesplaatontsteking Het is soms moeilijk om deze klachten van elkaar te onderscheiden, omdat ze nagenoeg dezelfde symptomen hebben en zich op dezelfde plaats manifesteren. Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

Podotherapie

Onderzoek moet uitwijzen of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast, want dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen maar ook op de rest van de voet. Daarnaast wordt onderzocht of het gaat om een hielspoor of een peesplaatontsteking of een combinatie van beide. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te vermijden. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Directe ontlasting van de peesplaat is mogelijk door een taping aan te leggen.

Scheefstand van de grote teen (hallux abducto valgus)

Dit is een voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Omdat de grote teen belangrijk is voor de stabiliteit in de afwikkeling, kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling van de voet.

Ontstaan

Een van de oorzaken voor het ontstaan van hallux abducto valgus is erfelijkheid, welke vaak gepaard gaat met overpronatie (het naar binnenkantelen v/d voet en enkel). Daarnaast is slecht passend schoeisel vaak een oorzaak. Gewrichtsknobbels kunnen zich ook vormen na een ongeluk of bij neuromusculaire problemen

Symptomen

pijnklachten aan grote teen en pijn van de (voor)voet zoals overbelasting van de andere teengewrichtjes zijn de meest voorkomende symtomen Wanneer de schoen druk uitoefent op het grote teengewricht, kan deze geïrriteerd raken. Soms ontstaat er een knobbel door extra botaangroei (ontstoken raken). Tevens kan er sprake zijn van eelt of likdoorns op de knokkel of tussen de tenen.

Podotherapie

Zowel standsafwijkingen in de (voor)voet als de schoen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hallux abducto valgus. Allereerst zal de podotherapeut zich richten op de aanpak van de standsafwijkingen door het maken van podotherapeutische zolen en/of orthese om de druk rond op het gewricht te verminderen. Voorlopige viltherapie kan een tijdelijke acute oplossing zijn. Daarnaast kan de podotherapeut schoenadvies geven. .

Mortonse neuralgie

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentjes.

Ontstaan

De oorzaak van deze aandoening kan velerlei zijn. Een afwijkende voetstand in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden kunnen deze zenuwklemming veroorzaken. Verschillende activiteiten, zoals rennen, tennis, voetbal of het gebruik van strak zittende schoenen kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken.

Klachten

De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Podotherapie

Behandeling in de acute fase is het belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese. Medisch gezien is het mogelijk om een injectie met corticosteroïden te geven of een chirurgische ingreep waarbij de zenuwknopje verwijderd wordt.

Verzwikte enkel

Ontstaan

Iedereen kan een enkelblessure oplopen, de voet klapt vaak te veel naar binnen of naar buiten. Sommige mensen hebben regelmatig last van een verzwikte enkel. Dat kan komen door slappe enkelbanden, bijvoorbeeld doordat de enkel al eens eerder verstuikt/verzwikt is.

Klachten

In het beging doet een verstuikte enkel vaak zo zeer dat je er niet op lopen kunt. Vervolgens is de enkel zeker de eerste maand instabiel en kan worden ondersteund door tape of enkelband en kan de fysiotherapeut u behandelen door enkel en de banden er omheen te versterken.

Podotherapie

Indien het herstel proces niet voldoende is voor volledig herstel of het zwikken zich herhaalt kan de podotherapeut een zooltherapie aanmeten om de enkel te stabiliseren.

Pijnlijke heup/knie (tractus iliotibialis frictie syndroom)

Ontstaan

Deze kunnen ontstaan door overbelasting met als gevolg Frictie, door een holle voet, het doorzaken van een enkel, beenlengteverschil, slappe kniebanden en/of slecht schoeisel kan er overbelasting ontstaan aan de tractus iliotibialis.

Klachten

De pijnklachten bevinden zich meestal aan de buitenzijde van de knie maar kan ook pijn of slijmbeurs ontsteking geven bij de heup (de tractus iliotibialis loopt van de heup via de zijkant bovenbeen naar de buitenzijde van de knie met de aanhechting op het onderbeen).

Podotherapie

Een podotherapeut kan onderzoeken of boven genoemde klachten te maken heeft met foutief lopen en/of staan, beenlengteverschil of het dragen van verkeerd schoeisel. Vervolgens kunnen er zolen aangemeten worden of een passend schoenadvies gegeven worden.